28 Ağustos 2011 Pazar

“Kanada Vatandaşlığı Satılık Değildir”


Kanada vatandaşlığına her yıl Kanada’da yaşayan binlerce göçmen başvuruyor. Dünyanın her tarafına özgürce ve vizesiz seyahat etme imkanı veren Kanada vatandaşlığı şimdi çok revaçta. Eskiden 1,5-2 yıl gibi süren vatandaşlık süreci şimdi çok hızlı işliyor. Yıllar önce 16 ay beklediğim Kanada vatandaşlığı alma süreci şimdi ortalama 6 ay gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.

Sadece 2009 yılında 164.750 vatandaşlık başvurusu yapıldı ve bunun 156.250 adedi olumlu sonuçlandı. 2010 yılında ise 143.535 kişi Kanada vatandaşı oldu.

Kanada vatandaşı olma işlemi diğer bir çok ülkeye oranla (ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri vs) çok kolay. 3 yıl süre Kanada’da ikamet etmiş daimi ikamet sahipleri (permanent residents) gerekli evraklarla birlikte Kanada vatandaşlığına başvurabiliyorlar. Kanada vatandaşlığına uygun olan adayların çocukları da ikamet süresi gözetilmeksizin Kanada vatandaşı olma ayrıcalığını yaşıyorlar.

Dünyada çok itibar gören Kanada vatandaşlığı almak isteyen ama Kanada’da yaşamayı düşünmeyen bir çok kişi de gerek zaruri sebeplerden gerekse keyfi olarak sahte yollarla Kanada vatandaşlığı başvurusu yapıyorlar. Bu adaylar için birçok avukat ve aracı şirketler yardımıyla sahte belgeler düzenleniyor ve özellikle başka ülkelere giderken ABD üzerinden çıkışlar yapılıyor ve Kanada dışında geçen süreler kanuna aykırı bir şekilde Kanada içindeymiş gibi gösterilerek Kanada vatandaşlığı için önemli olan ülke içinde 3 yıl ikamet zorunluluğundan kurtulunuyor. Bakanlık yetkilileri 60 farklı ülkeden insanların yasadışı yollardan Kanada vatandaşlığı alma yoluna gittiklerinin belirlendiğini kaydetti.

Kanada Hükümeti gerçeğe aykırı beyanlarla Kanada vatandaşı olduğu tespit edilen yaklaşık 1.800 yeni vatandaşın Kanada vatandaşlıklarının iptali işlemine hazırlanıyor.

27 Temmuz 2011 tarihinde Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığının basın bildirisinde “Kanada vatandaşlığı satılık değildir,” diyen Bakan Kenney Kanada’daki sistemi kötüye kullanıp yalan beyanlarla Kanada vatandaşlığı elde etmiş olanların cezalandırılacağını belirtti.

Bakanlıkça yapılan dahili çalışmalar sonucunda yaklaşık 1.800 adet vatandaşın Kanada vatandaşlıklarını sahte bilgi ve belgeler ile elde ettiklerinin tespit edildiği ve hatta bunların bazılarının yetkili olmayan Kanada göçmenlik danışmanlarından yardım aldıklarının belirlendiği vurgulandı.

Vatandaşlığın İptali İşleminde Süreç Nasıl İşliyor?
Yalan beyan, sahte bilgi veya belgeler kullanılarak alınan Kanada vatandaşlığının iptal işlemi Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığının vatandaşlığı iptal edilecek kişiye göndereceği bir tebligat ile başlıyor. Vatandaşlığı iptal edilmesi talebinde bulunan Bakanlık iptal gerekçelerini gönderdiği yazıda belirtmek zorunda.

Vatandaşlığı iptal edilmesi istenen kişiye Federal Mahkeme’ye gitme hakkı tanınıyor. Federal Mahkemeye başvuru süresi 30 gün ile sınırlı. Eğer dava Federal Mahkemeye giderse ve Federal Mahkeme kişinin vatandaşlık sürecinde herhangi bir suç unsuruna saptanmadığı konusunda bir hüküm verirse kişinin vatandaşlığı devam ediyor ve konu kapanıyor. Federal Mahkeme Kanada vatandaşlığının hileli bir şekilde alındığına hüküm verirse o zaman Bakanlık ilgili kişi hakkında Devlet Şurası’na (Governor in Council) vatandaşlık iptali konusunda bir rapor yazıyor.

30 günlük süre zarfında Federal Mahkemeye gitmeyen kişi için Bakanlık yine Devlet Şurası’na rapor yazıyor. Bakanlık raporunda ilgili kişinin vatandaşlığının iptal edilmesi gerekçeleriyle temenni ediliyor.
Bakanlık tarafından Şura’ya yazılan rapor vatandaşlığı iptal edilmesi istenen kişiye de iletiliyor ve yazılı savunması isteniyor. Yazılı savunma ile iddianame Şura tarafından tekrar gözden geçiriliyor ve sonuca varılıyor. Vatandaşlığın iptali emri çıkarsa karar Federal Mahkeme’de temyiz edilebiliyor.

Kanada vatandaşlığının her türlü ayrıcalığından yararlanmak için lütfen acele etmeyin ve 3 yıl ikamet zorunluluğu ve Kanada dışında geçen sürelerin vatandaşlık başvurusunda deklare edilmesi gerektiğini unutmayın.

Murat Kandemir (Member of CMI & ICCRC) 26 Ağustos 2011
0 531 584 8951

Konu ile ilgili Bakanlık duyuruları
Göçmenlik ve Yurttaşlık Bakanlığı’nın konu ile ilgili 27 Temmuz 2011 tarihli basın açıklaması
How to become a Canadian Citizen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder