5 Nisan 2011 Salı

Güncellenmiş Kanada vatandaşlık sınavına hazırlık rehberi çıktı!


Güncellenen Discover Canada: the Rights and Responsibilites of Citizenship - Kanada’yı Keşfet : Vatandaşlığın Hakları ve Ödevleri) kitapçığı Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Jason Kenney tarafından tanıtıldı.

Daha once de konuyla ilgili iki defa makale yazmış ve yenilenen vatandaşlık kitapçığından bahsetmiştim. Göçmenlik Bakanı Jason Kenney yenilenen Discover Canada: the Rights and Responsibilites of Citizenship adlı çalışma kitapçığını bizzat kendisi tanıttı.

Güncellenen çalışma kitapçığının özgürlük, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve kadın erkek eşitliği gibi ortak Kanada değerlerini daha da güçlendireceği belirtildi. Ayrıca Kanada’ya yeni gelen göçmenlerin bu yeni kitapçık sayesinde Kanada tarihini, değerlerini, sembollerini ve Parlemento ve Kraliyet gibi Kanada’nın önemli kurumlarını daha iyi analiz edebileceği ifade edildi. Ayrıca sadece bununla da kalmayarak Kanada’daki etnik ve kültürel toplulukların Kanada kimliğini nasıl şekillendirdiği ve gazilerin Kanada için neler feda ettikleri de kitapçıkta verilmek istenen diğer mesajlar arasında yer aldı.

Konuyla ilgili olarak Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, “Discover Canada Kanada’ya yeni gelenler ve burada yerleşik Kanada’lılar arasında oldukça popüler bir kitapçıktır. Rehber, vatandaşlık müracatı yapanlardan öğrencilere ve ailelere kadar bir çok kesim tarafından okunmaktadır. Biz Kanadalıların kim olduğumuz konusunda da ulusal bir tartışmayıda ateşlemiştir ” diye konuştu.

Yenilenen Discover Canada kitapçığı önceki bilgileri kapsamakla birlikte aşağıdaki değişiklikleri de içermektedir.
  • Kitapçığa yeni gelenlerin Kanada demokratik prensiplerine sarılmasını ve savaş ya da çatışma ortamından gelen Kanada vatandaş adaylarının Kanada’da yaşarken şiddetten, nefret düşüncelerinden ve negatif önyargılarından kurtulmaları gerektiğini vurgulayan Kanadalı Olmak kısmı eklendi,
  • Gey ve lezbiyen Kanada’lıların Kanada’da tam korunma içinde yaşayacakları, sivil evlenme hakkı da dahil olmak üzere kendilerine kanun önünde eşit davranılacakları vurgusuda yapıldı,
  • Zorla yapılan evliliklerin Kanada’da tolerans gösterilmeyen uygulamalardan sayıldığına işaret edildi,
  • Kanada tarihi için önemli olan 1812 savaşı ve Kanada’nın şekillenmesindeki önemini anlatan bir kısım konuldu,
  • Kanada’nın ticaret ve ekonomik büyümesi konusunda ve kültürel olarak belli başlı önemli şahsiyetlerin örnek olarak verildiği Modern Canada bölümü eklendi.
Rehberin zengin hale getirilmesi çalışmaları 12 Kasım 2009’da başladı. Orijinal olan Discover Canada’nın yenilenmesi için Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) belli başlı tarihçiler, yazarlar gibi önemli şahsiyetlerden oluşan bir kurula danıştı. Bunların yanısıra vatandaşlık konusunda faaliyet gösteren Historica-Dominion Institute, the Association of Francophone and Acadian Communities and the Institute for Canadian Citizenship gibi ünlü bazı kurumlarla da işbirliği yapılmıştır.

Discover Canada Kanada vatandaşlık testinin resmi hazırlık kitapçığıdır. Vatandaşlık testi Kanada vatandaşlığına başvuran adayların Kanada vatandaşı olmaları için bilmeleri gereken minimum bilgiye sahip olup olmadıklarını ölçen bir sınavdır. Minimum bilgi Kanada vatandaşlığının hak ve ödevleri konusu ve Kanada hakkında genel bilgi konusunu içerir.

Eğer sizde yakınlarda Kanada vatandaşlık sınavına girecekseniz bu kitapçığı mutlaka indirin ve inceleyin. Kitapçığa Kanada Göçmenlik Vatandaşlığı’nın resmi web sitesi www.cic.gc.ca den ulaşılabildiği gibi aşağıdaki linke tıklayarak da ulaşabilirsiniz. Ayrıca CIC’nin çağrı merkezi 1-888-242-2100’nolu telefon aranarak her türlü soru sorulabilir.

Kitapçık için:
Sınava gireceklere başarılar.
Murat Kandemir (CCIC, FCMI) 5 Nisan 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder